Categorieën
Lunch

Couscoussalade met scampi’s

Couscoussalade met scampi's

De zomer komt stilaan in zicht en dan eet ik graag salades als lunch. Dit wil niet zeggen dat ik me beperk tot een salade met sla, tomaat en komkommer. Helemaal niet zelfs! Ik varieer graag en een van mijn favorieten is deze couscoussalade. Hij is heel makkelijk en snel te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Als je ‘s middags niet veel tijd hebt, kan je hem gewoon de avond op voorhand al maken.

Heb je in de zomer een BBQ op de planning staan? Laat dan de scampi’s weg en je serveer de couscoussalade als bijgerecht.

Couscoussalade met scampi's

Couscoussalade met scampi's

Gang Bijgerecht, Lunch
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 125 gram volkoren couscous
  • 2 wortelen
  • 1 rode paprika
  • 200 gram diepvries erwten
  • 150 gram scampi's
  • 2 tl ras el hanout
  • 2 el olijfolie

Instructies
 

  • Kruid de scampi's met 1 tl ras el hanout en zet even aan de kant.
  • Kook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de paprika en de wortelen in blokjes en bak in een pan met 1 el olijfolie en bak tot ze gaar zijn. Voeg aan het einde van de baktijd de erwten toe.
  • Doe de groenten onder de couscous en kruid met 1 tl ras el hanout.
  • Bak de scampi's in een pan met de rest van de olijfolie.
  • Serveer de couscoussalade samen met de scampi's.
Trefwoord BBQ, Couscous, Lunch, Scampi
Categorieën
Recepten Snack

Pindakaaskoekjes met chocolade

Pindakaaskoekjes met chocolade

Zoek je een gezond en lekker tussendoortje? Dan zijn deze pindakaaskoekjes met chocolade een aanrader. 

Komt het wel eens voor dat je tussendoor honger krijgt en snel een koek uit de kast neemt omdat het de makkelijkste oplossing is? En zou het niet beter zijn als je op dat moment een lekkere , gezonde koek kan eten in de plaats? Dan zijn deze koekjes de oplossing. Ik vind het ideaal om ze in het weekend te maken. Zo heb je er de komende dagen plezier aan en kan je een koekje nemen wanneer je honger krijgt. Krijg je ze niet op? Dan kan je ze gerust invriezen en uithalen wanneer je ze nodig hebt.

Probeer ze zeker eens uit!

Pindakaaskoekjes met chocolade

Pindakaaskoekjes met chocolade

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 12 koekjes

Ingrediënten
  

  • 150 gram volkorenmeel
  • 3 bananen Ongeveer 300g
  • 40 gram pindakaas
  • 10 gram lijnzaad Kan vervangen worden door een ei
  • 50 gram pure chocolade 75%
  • 75 gram ongezouten pinda's Optioneel

Instructies
 

  • Week het lijnzaad in 3 el water.
  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Doe de bananen samen met de pindakaas in een blender en mix tot een gladde massa.
  • Doe het lijnzaad en het volkorenmeel bij het bananenmengsel en meng goed tot een homogene massa.
  • Meng als laatste de pinda's en de chocolade onder het mengsel
  • Beleed een bakplaat met bakpapier. Neem wat van het beslag en vorm koekjes op de bakplaat.
  • Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Trefwoord Banaan, Chocolade, Koekje, Pindakaas, Tussendoortje
Categorieën
Recepten Snack

Appelcake met amandelen

Appelcake met amandelen

Appelcake, heerlijk maar vaak boordevol suiker! Daarom heb ik een variant gemaakt die veel minder (toegevoegde) suiker bevat dan een normale appelcake. De suiker wordt in dit recept vervangen door yoghurt. Het zoete komt dan weer van de appels en de appelmoes die erin zit.

Maak deze cake in het weekend en je hebt een heerlijk, gezond en makkelijk tussendoortje voor de komende dagen. Honger? Snijd gewoon een stukje af. Heb je eens zin om cake als ontbijt te eten, dan is deze variant er ook ideaal voor!

Er is wel één nadeel aan deze cake. Ik vind hem zo lekker dat ik er niet vanaf kan blijven 🙈

Ga alvast aan de slag en probeer hem zeker eens uit! En vergeet me niet te taggen, ik zie je creatie graag voorbij komen 😉

Appelcake met amandelen

Appelcake met amandelen

Een frisse cake gemaakt van appels, amandelen en yoghurt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 1 cake

Equipment

  • Bakvorm
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 100 g volkoren meel
  • 100 g amandelmeel
  • 10 g suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 250 g skyr
  • 2 appels
  • 200 g appelmoes
  • 1 handvol amandelschaafsels

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Snijd de appels in stukjes.
  • Meng de droge ingrediënten onder elkaar.
  • Klop de eieren samen met de skyr los. Voeg erna de appelmoes toe aan het mengsel en meng opnieuw.
  • Voeg het droge mengsel toe aan de natta massa en meng tot een homogene massa.
  • Doe de blokjes appel erbij en meng opnieuw.
  • Vet een bakvorm in of bedek met bakpapier en doe het mengsel in de vorm. Leg de amandelschaafsels bovenop.
  • Zet gedurende een klein uur in de voorverwarmde oven. Controleer of de cake gaar is.
Trefwoord Amandelen, Appel, Skyr
Categorieën
Lunch Recepten

Erwtenspread

Vroeger was ik totaal geen fan van brood. Na als kind elke middag een boterham met kaas, hesp, kippenwit,.. te eten, was ik het redelijk beu. Daarom dat ik ook een tijdje heel weinig brood gegeten heb. Voor mij stond het gelijk aan een saai middagmaal.

En nu? Nu kan ik niet meer zonder brood! Sinds de lockdown maak ik het ook zelf en ik zou het niet meer anders willen. Het is niet dat ik het nu dagelijks eet omdat ik het liefst wat afwisseling heb in mijn lunch. Maar als het op de planning staat kijk ik er wel naar uit. Ik probeer er dan wel voor te zorgen dat ik niet altijd hetzelfde op mijn brood eet. En guess what, ook met brood kan je lekker variëren en het beleg moet niet standaard of saai zijn. 

Wil jij ook eens wat anders op je boterham? Probeer dan de volgende keer deze erwtenspread eens. Lekker, fris en je hebt ook nog eens wat groenten binnen zonder het te beseffen!

Erwtenspread

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Gang Lunch
Porties 1 pot

Equipment

  • Blender/mixer

Ingrediënten
  

  • 100 g diepvries erwten
  • 2 el philadephia light +/-60g
  • 4 blaadjes basilicum
  • 0,5 tl limoensap
  • peper & zout

Instructies
 

  • Doe de erwten kort in kokend water.
  • Giet de erwten af en doe ze samen met de andere ingrediënten in de blender (of mix alles).
  • Serveer op brood of toastjes.
Trefwoord Kikkererwten, Lunch, Philadelphia, Spread
Categorieën
Ontbijt Recepten Snack

Cheesecake met frambozen

Cheesecake met frambozen

Love is In the air, everywhere I look around..

Zondag is het weer zover, dan is het Valentijn. Wil je scoren bij je partner? Maak dan deze Valentijn cheesecake. Succes gegarandeerd! Omdat Valentijn gelijk staat aan de kleur rood (of roze) is deze cheesecake gemaakt van frambozen. Zelf ben ik niet zo een grote fan van Valentijn, wat niet wegneemt dat we van de gelegenheid gebruik maken om eens goed te gaan eten 😉 (of in deze tijden, thuis goed te eten).

Maar of je nu fan bent van Valentijn of niet, van een cheesecake met frambozen kan op eender welke dag genoten worden. Maak hem zeker op tijd, want hij heeft een paar uur (of een nacht) nodig om lekker stevig te worden.

Cheesecake met frambozen

Cheesecake met frambozen

Valentijn cheesecake met frambozen
Bereidingstijd 15 minuten
Gang dessert, Ontbijt, Snack
Porties 1 taart

Equipment

  • Taartvorm

Ingrediënten
  

Bodem

  • 125 g havermout
  • 150 g dadels
  • 2 à 3 el honing
  • 1 el kokosolie
  • 1 à 2 el cacaopoeder

Vulling

  • 500 g platte kaas
  • 350 g absolutely coconut alpro of andere kokosyoghurt
  • 250 g frambozen uit de diepvries
  • 9 blaadjes gelatine

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten voor de bodem in de blender tot je een kleverige massa hebt. Voeg wat honing toe als de massa te droog is.
  • Bedek de taartbodem met bakpapier. Doe de kleverige massa in de taartvorm en druk stevig aan. Zet deze daarna in de koelkast.
  • Laat de blaadjes gelatine weken in koud water.
  • Doe 200g van de frambozen in een steelpannetje en laat zachtjes koken tot je een frambozensaus hebt.
  • Klop ondertussen de magere platte kaas en de kokosyoghurt los.
  • Doe de blaadjes gelatine bij de frambozensaus en roer totdat ze gesmolten zijn.
  • Meng de frambozensaus onder de platte kaas en de yoghurt. Haal de bodem uit de koelkast en giet het mengsel hierover.
  • Zet terug in de koelkast voor ongeveer 4 uur. Maak ondertussen een saus van de overgebleven frambozen en giet deze bij serveren over de taart.
Trefwoord Cheesecake, Dessert, Frambozen, havermout, Snack, Yoghurt
Categorieën
Lunch Recepten

Mexicaanse salade

Mexicaanse salade

Als ik aan Mexico denk, denk ik vooral aan zon, warmte en margarita’s. Een perfecte samenvatting van de zomer! En aangezien ik de zomer momenteel mis, dacht ik: ik tover hem gewoon op mijn bord. Daarom dat ik een Mexicaanse salade gemaakt heb. De Mexicaanse keuken kennen we vooral van wraps, taco’s, burrito’s, … maar de ingrediënten die gebruikt worden in deze gerechten, zijn ideaal om een salade mee te maken.

Missen jullie de zomer ook? Breng hem dan alvast in huis met deze salade.

Mexicaanse salade

Mexicaanse salade

Heerlijke salade met Mexicaanse ingrediënten
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Lunch
Keuken Mexicaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g kipfilet
  • 1 ui in stukjes gesneden
  • 2 tomaten in stukjes gesneden
  • 2-3 volkoren wraps
  • 100 g kidney bonen
  • 1 blik maïs klein blik
  • 1 el limoensap
  • 1 el sriracha of andere pikante saus
  • 0,5 tl chilipoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 el rode wijn azijn
  • 1 el yoghurt
  • 0,5 avocado
  • 2-3 jalapeno kleine stukjes uit een pot
  • 1 el zure room

Instructies
 

  • Kook de kip in 10-15 minuten gaar in een ketel met kokend water. Voeg aan het water een bouillonblokje toe voor wat meer smaak.
  • Snijd de wraps in driehoekjes en leg deze in een voorverwarmde oven van 180° en laat ze gedurende 10-15 minuten bakken. Je kan ze eventueel bestrijken met een mengeling van olijfolie en paprikapoeder.
  • Haal de kip uit de ketel en trek deze met 2 vorken uit elkaar.
  • Meng de ui, tomaten, maïs en bonen onder elkaar.
  • Maak de guacamole door de yoghurt, avocado en jalapeno's te blenden.
  • Maak daarna de dressing door het limoensap, sriracha, komijn en chilipoeder te mengen met de rode wijn azijn. Meng deze dressing onder de tomatensalade.
  • Verdeel de kip en tomatensalade over 2 kommen. Doe er een lepel guacamole en een lepel zure room op en serveer met de gebakken wraps.
Trefwoord Avocado, Lunch, Mexicaans, Wrap
Categorieën
Ontbijt Recepten Snack

Herstel smoothie met banaan en mango

Recuperatie smoothie met banaan en mango

Wanneer je sport is het belangrijk dat je lichaam nadien kan recupereren. Tijdens het sporten treedt er namelijk spierschade op. Om je spieren te laten herstellen en sterker te maken, heb je eiwitten nodig.

De energie die we nodig hebben tijdens het sporten komt uit onze glycogeenvoorraad. Deze moeten we terug aanvullen door koolhydraten binnen te krijgen.

Deze smoothie is ideaal na het sporten omdat het de nodige eiwitten en koolhydraten bevat. Heb je er een intensieve training opzitten waarbij je veel energie verspeeld hebt? Probeer deze hersteldrank dan zo snel mogelijk te eten/drinken.

PS: deze smoothie kan ook perfect als ontbijt gegeten worden. Serveer hem dan met nog wat toppings zoals granola, noten, zaden, cacaonibs,…

Recuperatie smoothie met banaan en mango

Herstel smoothie met banaan en mango

Een smoothie die je kan eten na het sporten of gewoon als ontbijt.
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Ontbijt, Recuperatie, Snack
Porties 2

Equipment

  • Blender

Ingrediënten
  

  • 1 bevroren banaan
  • 0,5 mango
  • 50 gram havermout
  • 75 gram skyr
  • 75 gram magere melk

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten in de blender.
  • Verdeel over 2 glazen.
Trefwoord Banaan, Herstel, Mango, Ontbijt, Recuperatie, Skyr, Snack
Categorieën
Lunch Recepten

Salade met gegrilde zoete aardappel en halloumi

Salade gegrilde zoete aardappel met halloumi

Vroeger ging ik elke zomer naar Turkije. Zalig was dat! Opstaan, ontbijtbuffet, aan het zwembad liggen, de zekerheid van mooi weer, … Het is ook daar dat ik halloumi (of: grilled cheese) heb leren kennen. Helaas was dit niet elke ochtend bij het buffet te vinden waardoor het iedere ochtend opnieuw een verrassing (of teleurstelling) was. Ik was dan ook zeer blij toen ik halloumi in België terugvond in de supermarkt en ik eindelijk ontdekte welke kaas die grilled cheese nu was. Sindsdien staat halloumi hier regelmatig op het menu. Een receptje met deze kaas kon dus ook niet uitblijven.

Ik heb gekozen voor een warm/lauw receptje met gegrilde zoete aardappel. Heb je ‘s middags niet veel tijd? Dan kan je de zoete aardappel ook de avond voordien grillen en koud eten in het slaatje.

Heb je het receptje gemaakt? Vergeet dan geen foto te maken en te taggen op instagram @behealthy.getfit. Of laat een reactie achter onder dit bericht.

Salade gegrilde zoete aardappel met halloumi

Salade van gegrilde zoete aardappel en halloumi

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Lunch
Porties 2

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 200 g veldsla
  • 8-10 zongedroogde tomaatjes
  • 1 zoete aardappel
  • 2 wortelen
  • 1 pak halloumi
  • 1 blik kikkererwten klein blik
  • 1 tl komijn
  • 1 el yoghurt
  • 1 el mosterd
  • 1 tl honing

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200°C
  • Snijd de zoete aardappel en wortels in stukken, kruid met komijn. Spoel de kikkererwten af, droog ze en kruid ook deze met komijn. Leg alles op een ovenplaat en zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40'. Roer tussendoor om.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukken en de halloumi in plakjes.
  • Bak de halloumi in een grillpan. Maak ondertussen de dressing door de yoghurt, mosterd en honing door elkaar te mengen.
  • Leg de veldsla op een bord. Doe hierover de zoete aardappel en wortel, de zongedroogde tomaatjes, de halloumi en de kikkererwten. Serveer met de dressing.
Trefwoord Halloumi, Kikkererwten, Zoete aardappel
Categorieën
Avondeten Recepten

Curry van wintergroenten en kip

Curry van kip en wintergroenten

Winter vraagt om warm comfortfood! Naast ovenschotels vind ik curry’s ideaal voor deze tijd van het jaar. Hieronder eentje met een marinade op basis van yoghurt, wat er voor zorgt dat de kip lekker mals blijft. Probeer hem zeker eens uit deze winter!

Tip: houd je van pikant eten? Voeg dan een extra chilipepertje of wat sambal toe.

Vergeet me ook zeker niet te taggen op instagram als je het receptje hebt uitgeprobeerd.

Curry van kip en wintergroenten

Curry van wintergroenten en kip

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 150 gram Skyr Of een andere natuuryoghurt
  • 2 teentjes look geperst
  • 1 tl komijn
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el citroensap
  • 600 g kipfilet
  • 1 chilipeper zaadlijst verwijderd en fijngesneden
  • 1 cm verse gember geschild en fijngesneden
  • 1 rode ui
  • 2 wortels
  • 2 pastinaken
  • 2 paprika's
  • 400 g tomatenblokjes
  • 2 handen vol spinazie
  • 2 el olijfolie
  • 250 gram zilvervliesrijst 2 zakjes

Instructies
 

  • Voor de marinade: meng 1 geperst teentje look samen met de komijn, de cayennepeper, de kurkuma en het citroensap onder de Skyr.
  • Snijd de kip in blokjes en doe deze onder de marinade. Laat ongeveer een uur marineren.
  • Pel en snipper de ui fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de ui samen met de look, gember en chilipeper tot de ui begint te kleuren.
  • Voeg de kip toe en bak ongeveer 5 minuten mee in de pan.
  • Schil ondertussen de wortels en de pastinaken en snijd ze daarna in stukken. Verwijder de steel en de zaadlijsten van de paprika's en snijd ook deze daarna in stukken. Voeg de groenten vervolgens toe in de pan. Laat een paar minuten mee bakken.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat 5 minuten sudderen op een zacht vuur. Voeg uiteindelijk de spinazie toe en laat nog een paar minuten sudderen totdat de groenten en de kip volledig gaar zijn.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de curry met de rijst en eventueel een extra lepel yoghurt.
Trefwoord Curry, Hoofdgerecht, Kip
Categorieën
Ontbijt Recepten

Pannenkoeken van Skyr

Op zondagochtend eet ik graag eens pannenkoeken. Daarom heb ik vandaag voor jullie een receptje dat lekker en gezond is. En bovendien ook nog eens makkelijk klaar te maken.

Deze pannenkoeken zijn gemaakt van Skyr waardoor ze meer eiwitten bevatten dan gewone pannenkoekjes, zonder eiwitpoeder te moeten gebruiken. Voor sporters is het namelijk belangrijk om bij elke maaltijd eiwitten te eten. Eiwitten zorgen voor spieropbouw en spieronderhoud. Maar ook voor niet-sporters zijn deze pannenkoekjes ideaal. Eiwitten zorgen niet alleen maar voor spieropbouw/-onderhoud, maar ook voor een verzadigend gevoel én ze zijn 1 van de 3 belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam.

Serveer met wat fruit en je hebt een perfecte recuperatie maaltijd.

Pannenkoekjes van Skyr

Pannenkoeken van Skyr

Deze pannenkoeken zijn gemaakt van Skyr waardoor ze meer eiwitten bevatten dan 'normale' pannenkoeken.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Belgisch
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 100 g volkoren meel Of havermout fijnmalen tot meel
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 g vanille skyr Of een andere smaak naar keuze
  • 100 ml magere melk
  • Toppings naar keuze Yoghurt, fruit, confituur, pindakaas,...

Instructies
 

  • Klop het ei samen met de Skyr en de melk los tot een homogene massa.
  • Voeg de meel en het bakpoeder toe en meng tot een beslag. Het is volkomen normaal dat het beslag wat dikker is.
  • Vet een pan in met wat olie en zet op het vuur.
  • Bak de pannenkoekjes in de pan tot het beslag op is. Ik gebruik ongeveer 1 el beslag per pannenkoekje.
  • Serveer met toppings naar keuze.
Trefwoord Ontbijt, Pannenkoek, Skyr