Categorieën
Recepten Snack

Speculaasmuffins

Speculaasmuffin

Sinterklaas zal dit jaar anders gevierd worden, maar dat wil niet zeggen dat we het helemaal niet moeten vieren. Probeer daarom deze gezondere speculaasmuffins eens uit. Zo kan je je bubbel en knuffelcontact voorzien van een heerlijk gebakje bij de koffie.

Want we mogen onszelf wel verwennen in deze tijd.

Speculaasmuffin

Speculaasmuffin

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Belgisch
Porties 12

Equipment

  • Muffinvorm

Ingrediënten
  

  • 100 g volkoren meel
  • 110 g havermoutmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 bananen ongeveer 300g
  • 125 ml magere melk
  • 2 eieren
  • 1 el speculaaskruiden ongeveer 10g
  • 1 el kaneel ongeveer 10g
  • 30 g schuddebuikjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Pureer de bananen.
  • Klop de eieren samen met de melk los. Voeg dit bij het bananenmengsel en meng goed.
  • Meng het havermeel, volkorenmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en kaneel. Voeg dit geleidelijk toe aan het bananenmengsel. Meng dit tot een homogeen beslag.
  • Doe het beslag in de muffinvormen.
  • Zet de muffinvormen in de voorverwarmde oven voor ca. 30 min. Controleer met een prikker.
Trefwoord Muffin, Speculaas, Tussendoortje
Categorieën
Geen categorie Ontbijt Recepten

Speculaasgranola

Speculaasgranola

Sinterklaas is in het land!

Dat doet me vooral denken aan speculaas, veel speculaas.. Als kind vond ik niks zo zalig als een lekkere warme tas chocolademelk met speculaas, liefst nog die met aan een kant chocolade.

Om sinterklaas te eren (en ook gewoon omdat ik het heel lekker vind), heb ik deze speculaasgranola gemaakt.

Heerlijk als ontbijt. Serveer het dan met wat yoghurt, fruit en eventueel wat schuddebuikjes.

Smakelijk!

Speculaasgranola

Speculaasgranola

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Belgisch
Porties 1 pot

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 350 gram havermout
  • 150 gram gemengde noten
  • 2-3 el honing
  • 2 el water
  • 1,5 el speculaaskruiden
  • 1,5 el kaneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180 graden
  • Hak de noten in grove stukken en meng samen met de kaneel en speculaaskruiden onder de havermout.
  • Doe de honing en het water samen en giet over de havermout.
  • Meng alles goed en giet het op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Plaats het 20 minuten in de oven en roer af en toe alles om.
  • Serveer met yoghurt, fruit en schuddebuikjes voor een heerlijk ontbijt.
Trefwoord Granola, Ontbijt, Speculaas
Categorieën
Ontbijt Recepten Snack

Smeuïg appel-havermouttaartje

Appel-havermouttaart

In het weekend neem ik graag de tijd om eens wat anders te maken als ontbijt, het moet namelijk niet altijd een kom havermout of yoghurt zijn. Waar ik in de zomer fan ben van frisse ontbijtjes, heb ik in de herfst/winter graag iets warm. Daarom heb ik voor jullie een smeuïg appel-havermout taartje. Want zeg nu zelf; wie wil er geen taart als ontbijt? Serveer met wat yoghurt voor een lekkere combinatie met de smeuïge, warme binnenkant.

Heb je ‘s ochtends geen tijd en wil je dit taartje toch eten, dan kan je hem gerust de avond voordien al maken. Ook lekker als tussendoortje! Pas dan wel de porties aan.

 

Appel-havermouttaart

Smeuïg appel-havermouttaartje

Een lekker verwenontbijtje voor in het weekend.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Equipment

  • Ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 60 gram havermout
  • 35 gram brinta kan vervangen worden door havermeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel of naar eigen smaak
  • 1 ei
  • 125 ml magere melk
  • 1 appel
  • 15 gram rozijnen een handje

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180 graden
  • Snijd de appel in kleine stukjes
  • Meng de havermout met de brinta, het bakpoeder en het kaneel in een kom
  • Klop het ei samen met de melk los
  • Voeg alles samen en meng goed
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede ovenschaal
  • Bak het appeltaartje in 40 minuten gaar in de oven
  • Laat na het bakken even afkoelen en serveer eventueel met een lepel yoghurt
Trefwoord Appel, brinta, havermout, Kaneel, Ontbijt
Categorieën
Lunch Recepten

Broodje met tomaat-ei mengsel

Tomaat en ei

Sommige gerechten brengen herinneringen naar boven en doen me aan mijn jeugd denken. Een van die gerechten is er eentje met tomaat, ei en brood. Wanneer er thuis een ‘eitje’ op het menu stond, koos ik altijd voor deze variant. Lekker en o zo makkelijk om te maken. Nadat ik dit in geen jaren meer gegeten had, had ik er een paar maanden geleden terug enorm veel zin in. Ik maakte een variant met dezelfde ingrediënten en ik ben er even hard fan van als jaren geleden.

Ideaal als snelle lunch (of ontbijt).

Tomaat en ei

Broodje met tomaat-ei mengsel

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Lunch
Keuken Belgisch
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 2 grote tomaten
  • 4 eieren
  • 2 volkoren broodjes
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snij de uit en tomaat in stukjes
  • Stoof de ui aan in olijfolie. Voeg nadien de tomaat toe en kruid met peper en zout.
  • Voeg nadien de eieren toe. Schep met een spatel de eieren onder de tomaten en ui zodat er roerei ontstaat.
  • Snijd het broodje in twee en beleg met het mengsel.
Trefwoord Brood, Ei, Lunch, Tomaat
Categorieën
Avondeten Recepten

Marokkaanse lasagne

Marokkanse lasagne

Vorig jaar zat ik nu in het warme Marokkaanse Fez. Een mooie stad, vol met kleurrijke straatjes en overdekte marktjes. Wat me vooral is bijgebleven is de geur van de kruiden die op de marktjes hing en de mooie kleuren die dit met zich meebracht.

Die geur ga je deels terugvinden in je keuken bij het maken van dit gerecht.

Marrokaanse lasagne

Marokkaanse lasagne

Een lasagne met lekkere groentjes en heerlijke Marokkaanse kruiden.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 400 g kikkererwten
  • 800 g tomatenblokjes uit blik
  • 2 wortelen in blokjes gensneden
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 2 aubergines in de lengte gesneden
  • 300 g volkoren lasagnevellen
  • 100 g gemalen kaas
  • 1 el olijfolie
  • 1 el komijn
  • 1 el kurkuma
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180 graden
  • Grill de aubergine in een grillpan
  • Bak de wortel en courgette in een pan met hete olijfolie
  • Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook
  • Voeg de kikkererwten toe en kruid af met de komijn, kurkuma en peper en zout. Laat nog een paar minuten sudderen op een laag vuur.
  • Bedek de boden van een ovenschotel met een beetje tomatensaus. Leg hierover een laag aubergines en daarover een laag lasagnevellen (zie dat de bladen elkaar niet te veel overlappen).
  • Schep hier een laag van de tomatensaus over. Wissel vervolgens af met de aubergines, lasagnevellen en de tomatensaus. Eindig met een laag tomatensaus.
  • Strooi de gemalen kaas over de laatste laag van de tomatensaus en zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Trefwoord lasagna, marokkaans, vegetarisch

Smakelijk!

Heb je het receptje gemaakt, vergeet me dan niet te taggen ;).

Categorieën
Ontbijt Recepten

Appelcrumble

Appelcrumble

Nu de dagen korter, natter en kouder worden, is het duidelijk dat de herfst echt in het land is. Hoewel knus en gezellig binnen zitten best wel leuk is, hoop ik stiekem dat we binnenkort een wandeling kunnen maken in het herfstzonnetje. Voor mij is het ook een periode dat ik graag terug warme ontbijtjes eet. Daar is deze appelcrumble ideaal voor! De geur van warme appel met kaneel brengt het herfstgevoel helemaal naar boven.
Serveer met wat yoghurt en je hebt een heerlijk ontbijtje.

Ps: Porties kunnen verschillen van persoon tot persoon.

Heb je het gerechtje gemaakt, vergeet me dan niet te taggen op instagram 😉

Appelcrumble

Appelcrumble

Een heerlijke gezonde crumble met warme appel en kaneel. Serveer voor een lekker, volwaardig ontbijt met wat yoghurt
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Belgisch
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 2 appels
  • 2 tl kaneel
  • 60 gr volkoren meel
  • 35 gr havermout
  • 1 handvol fijngehakte walnoten
  • 1-1,5 el honing
  • 1 el water

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200°C
  • Snijd de appels in stukjes en meng met 1 tl kaneel in een ovenschaal
  • Meng het meel, de havermout, de walnoten en de rest van de kaneel in een andere kom
  • Voeg de honing en het water toe en meng goed (handen gebruiken mag)
  • Strooi de crumble over de appels en zet dit 20-25 minuten in de voorverwarmde oven
  • Serveer met wat yoghurt
Trefwoord Appel, Crumble, Kaneel, Ontbijt
Categorieën
Recepten Snack

Chocolade Bananenbrood

Chocolade Bananenbrood

Bananenbrood, het is lekker, gezond en makkelijk om te maken. Ik ben zelf enorm fan van deze met chocolade.

Dit is een ideaal recept om in het weekend te maken. Dan heb je door de week altijd iets gezond klaarliggen. Je kan een stukje afsnijden voor bij het ontbijt, of als tussendoortje. Ook ideaal om voor het sporten te eten om zo nog wat energie binnen te krijgen. Krijg je het niet volledig op? Geen probleem! Snijd het in snedes en leg het in de diepvries.

  1.  
 

Chocolade Bananenbrood

Gang Tussendoortje
Porties 1 bananenbrood

Ingrediënten
  

  • 100 g havermeel of havermout fijn malen
  • 100 g volkorenmeel
  • 3 bananen Ongeveer 300 g
  • 125 ml (magere) melk
  • 15-20 g cacaopoeder raw
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 10 g cacaonibs optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180°.
  • Pureer de bananen samen met het cacaopoeder tot een glad mengsel.
  • Klop de eieren samen met de melk los, voeg dit bij het bananenmengsel en meng goed.
  • Voeg het havermeel, volkorenmeel, bakpoeder en de cacaonibs geleidelijk toe. Meng dit tot een homogeen beslag.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag hierin.
  • Zet de cakevorm in de voorverwarmde oven voor ca. 40 minuten. Controleer met een houten prikker. Is het bananenbrood nog niet klaar, laat deze dan nog even staan.
Trefwoord Banaan, Chocolade